Party Szendivcs Hidegtál Blog C-vitamin forrás

Kétszer annyi C-vitamin van benne, mint egy ugyanolyan súlyú narancsban. A pirospaprikában még ennél is több a C-vitamin, s béta-karotin-forrásnak is kitűnő. Az erős paprikában is sok a C-vitamin, de a napi szükséglet fedezéséhez alig járul hozzá, mert csak kis mennyiségben fogyasztható.

Az antioxidáns hatású béta-karotint a szervezet szükség szerint A-vitaminná alakítja át. A paprikában bioflavonoidok is találhatók. A béta-karotinról és a bioflavonoidokról egyaránt úgy tartják, hogy semlegesítik a szabad gyököket és bizonyos védelmet nyújtanak a rákkal szemben.

Az erős paprika csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely főként a termés ereiben és a magokban halmozódik fel, de az egész terméshúsban jelen van. Amikor erős paprikát eszünk, a kapszaicin égető érzést okoz szánkban, a szemünk könnyezni kezd, és az orrunkat is meg kell törölnünk. Bizonyos esetekben a paprika megtisztítja az eldugult orrjáratot azáltal, hogy felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot.

Egyes kutatók szerint az erős paprika a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, amely a gyomornyálkahártyának védelmet nyújt az izgató anyagok (savak, aszpirin, alkohol) ellen, bár olyakor maga is ingerli az emésztőrendszert és erős viszketést okoz végbéltájékon. Az erős paprikának alvadásgátló tulajdonsága is van, sőt a vérnyomás és a vérkoleszterinszint csökkentésében is szerepet játszhat.

Tipp: paprikalekvár
A jó érett piros paradicsompaprika tisztítsd meg a belső erektől és magvaktól, daráld le húsdarálón, vagy egyszerűen mixeld össze. Egy kiló paprikához 20 deka sót keverj, tedd üvegekbe, és kösd le, mint a befőttet. Vigyázz: ha ételt ízesítesz vele, sokkal kevesebb sót kell használnod.

A zöldpaprika kitűnő forrása a bőr, az inszalagok és a csontozat egészsége szempontjából fontos C-vitaminnak.

Előnyei: kitűnő C-vitamin forrás, megfelelő béta-karotin-forrás (az A-vitamin előanyagának), jó bioflavonoid-forrás,az erős paprika enyhíti az orrdugulást.

Hátrányai: az erős paprika izgatja az emésztőrendszert, csípi a szemet, égeti a bőrt.

forrás: vitamin.dynanix.com